Kakel- & badbloggen

tisdag, juni 30, 2015
Badrumssupporten

Nu ska vi prata storlek på plattorna på golvet i badrummet! I Sverige finns det regler kring att bygga fall till golvbrunnen i badrummet. Det gör att du måste välja vilken storlek du ska ha på klinkern. Trenden går också just nu mot att välja större plattor på golvet i badrummet och det går ju tvärtemot reglerna. Hur gör man?

1. Välj en storlek på klinkern som är 20x20 cm eller mindre. Vanliga storlekar förutom 20x20 är 10x10 och 15x15 cm bland annat. Då är det enkelt för dig eller plattsättaren att bygga fall.

2. Om du vill ha en större platta i badrummet t ex en 60x60 cm, välj en klinkerserie som har fler storlekar i samma serie. Du kan då använda den mindre storleken i duschen t ex där det ska vara ett fall och den större plattan i resterande badrum. Tyvärr är det så att Italienska och spanska tillverkare inte är så förtjusta i att tillverka mindre storlekar så ibland kan det vara svårt att hitta i samma serie som din favoritplatta. Kakelspecialisten sågar t ex upp en del av våra storsäljare till mindre storlekar för att hjälpa till.


3. Om du vill ha en stor platta i hela badrummet, bygg in en designbrunn eller väggnära brunn som gör att du inte behöver bygga något fall alls. Du kan läsa mer om den här brunnen här  

Men mosaik då? Ja, en mosaik består ju av mindre bitar så det är inga problem att bygga fall med det. Om du ska ha mosaik på badrumsgolvet är det dock viktigt att golvet är helt jämnt för att få ett bra resultat.


Bild på designbrunn från Purus.

av gunilla